woensdag 16 juli 2014

"Geen haat in de wereld is sterker dan de liefde van ons voor elkaar"

Ik kan de slaap niet vatten. Ondanks de vele kilometers wandelen en de tientallen meters zwemmen, lukt het niet om in slaap te vallen. Mijn armen en benen zijn moe van de zalig actieve vakantiedag, maar in mijn hoofd spookt de krantenkop die ik vandaag las. "Niemand verdient wat wij nu meemaken. Zelfs niet die mensen die onze kinderen uit de lucht schoten." Zo'n kop haalt je direct uit je vakantieroes. Net voor het slapengaan lees ik traditiegetrouw nog vlug even alle nieuwsfeiten op mijn smartphone. Maar zo'n kop geeft je zo'n mokerslag dat je even naar adem moet happen. Het is sterker dan mezelf en ik duw m'n duim op de zin, waarna het artikel opent. Ik maak direct kennis met drie lieve gezichtjes en vrees het ergste. Een gezin uit Australië is hun drie kinderen kwijt door een laffe, gevoelloze en zinloze daad. Ik zoek vooral een verklaring voor de meest edelmoedige zin ooit. Mijn sterk empathisch gevoel haalt de bovenhand en dikke tranen borrelen op als ik stuit op het volgende: 'Onze pijn is intens en hardvochtig, maar geen haat in de wereld is sterker dan de liefde van ons voor elkaar.' Mijn bewondering voor deze onbaatzuchtigheid maakt me nederig. Hoe kan een mens zoiets te boven komen?? Ik hoop dat het hen ooit lukt.
En dit is nog maar één van de verhalen rond de neergeschoten vlucht. Weer een zwarte datum in de geschiedenis. Je zal je ook blijven herinneren waar je was, toen je het nieuws vernam. 
Van de actualiteit wordt je tegenwoordig sowieso niet vrolijk. Zo vrezen dagelijks duizenden mensen voor hun leven in Syrië en Israël. En waarvoor allemaal?
Ik probeer iets te doen wat veel papa's en mama's ter wereld niet meer kunnen: mijn gedachten verzetten op morgen, weer een leuke dag genieten van mijn gezinnetje. En val uiteindelijk toch in slaap.

Opgedragen aan Evie, Mo en Otis, en alle andere kindjes die ooit het leven lieten door zinloos geweld.
(Foto Buitenlandse Zaken van Australië)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten