maandag 22 september 2014

De 15 leukste apps voor kids

Het behoeft geen betoog dat kinderen en computers goed samengaan. Ze vinden het boeiend om je te zien tokkelen op het toetsenbord. En ze voegen er vlug nog een paar extra letters aan toe. Als ze je even gadeslaan met de tablet nemen ze de sleepbewegingen met gemak over. Door het touchscreen-tijdperk heb ik mijn zoontjes er al op betrapt dat ze met hun wijsvinger de foto's op het pc-scherm willen 'swipen'.

Ze zijn er sowieso bij gebaat om al vertrouwd te raken met de digitale wereld. Dus waarom niet op een speelse manier? Hieronder staan de 10 favoriete apps van mijn zonen, speciaal voor jullie getest:

1 - LEGO DUPLO

Helemaal gratis te vinden in de App Store! Er zijn 5 varianten: Zoo, Trains, Circus, Food en Ice Cream. Vince (bijna 4) vindt ze allemaal fantastisch om te spelen. Doordat er telkens kleine opdrachtjes moeten uitgevoerd worden, kan hij zich een tijd lang in stilte bezighouden. Handig ;-)
Er is weliswaar 1 klein nadeel aan verbonden: als ze de figuurtjes in het 'echt' zien in de winkel, moeten en zullen ze mee naar huis...
2 - KINDERKIJKBUIS

Wederom gratis en voor alle (kinder)leeftijden! De app bevat rechtstreekse links naar allerlei nieuwe en oude kinderfilmpjes. Zowel Uki staat erop, maar ook Vrouwtje Theelepel en Fabeltjeskrant. Oh nostalgie!


3 - UNCOLOR

Een betalende, maar leuke app voor de allerkleinsten. Zoals de naam al doet vermoeden, speelt het kind het omgekeerde principe van kleuren: ontkleuren. Ze krijgen een zwart scherm en moeten met hun vingertje het scherm 'schoon' wrijven. Tataaa! Er verschijnt beetje bij beetje een leuke dierenanimatie.


4 - LAUGH AND LEARN

Het alom bekende merk Fisher Price is mee met z'n tijd, want ze hebben een reeks apps voor kids ontwikkeld. Helemaal gratis, maar niet in het Nederlands. Je koters leren direct tellen in het Engels :-)

  

 
5 - PEEK-A-BOO

Een gratis spel voor de allerkleinsten. Hierbij moeten ze op een grote rode smiley drukken en er verschijnt een dier. Opnieuw in het Engels, maar een dierengeluid klinkt toch overal hetzelfde ;-) 6 - NICK JR

Een afkorting die menig moeder en vader weet waarvoor ze staat : Nickelodeon Junior. Als afgeleide van de bekende tv-zender, is er de gratis app-versie met alle even gekende figuren: Dora, Diego, ... En vooral met deuntjes die uuuuurenlang in je hoofd blijven hangen. Zijn naam is Dieeego, go Diego go, ...


7 - BABY TV MOBILE

Ook deze tv-zender zag haar kans schoon om nog wat extra's mee te graaien. Vooral het jongste publiek is er gek op. Lenn (bijna 2) kan keer op keer op keer op keer naar hetzelfde filmpje opnieuw kijken. Een groot minpunt is de constante mogelijkheid om onderdelen bij te kopen. De app zelf is gratis, maar beperkt. In elk hoekje (letterlijk) schuilt er koopgevaar!


8 - THOMAS ACTIVITIES

De blauwe stoomlocomotief kennen de meeste kindjes wel al van tv. De gratis app bevat leuke spelletjes, zoals memoryspel, kleuren en puzzelen. Maar hier ook voortdurend leuke nieuwe opties die je moet bijbetalen.


 9 - DINO MATCH

Dat we hier vergaan tussen de dinosaurussen, wisten jullie misschien al. Die beesten hadden 225 miljoen jaar geleden nooit kunnen denken dat ze ook als (digitale) animatie zouden dienen.
Bij deze gratis applicatie wordt het geheugen van je kind getraind met een memoryspel.


 10 - TALKING ...

Geen gezaag meer voor nieuwe huisdieren, maar wel een gratis sprekende versie op het scherm! Er zijn veel varianten op de markt: Talking Tom (kat), Pierre (papegaai), Ben (hond), Gina (giraf), puppy, ... De meeste hebben geen manieren, want ze laten boeren en scheten zonder pardon. Ik heb ook wel mijn bedenking wat betreft het feit dat je ze naar hartenlust kan slaan, maar ze zijn populair. Vooral Rex (een T-rex) is Vince zijn favoriet - of wat had je gedacht. Het beest herhaalt gewoon wat je zelf zegt, met alle hilariteit van dien!


11 - BUMBA

Hoe hard je ook probeert, je kan bijna niet meer omheen het Studio 100-effect. En toegegeven, er zijn wel leuke figuren aan gelinkt. De papa's denken hierbij spontaan aan K3 Josje en de mama's aan Mega Toby Louis Talpe. Voor de kleinsten gaat Bumba nog steeds lopen met de prijzen. Niet echt een verrijking op gebied van taal (vogel = kiwi??? nonienonienonie), maar wel grappige animatie. Ook de betalende (oekandana) app is zijn geld meer dan waard.


 12 - CREATIVITY STUDIO

Daar tegenover staat de volgende klepper van formaat: Disney. In mijn ogen de oermoeder van alle animatie. In deze gratis app kunnen vele kinderleeftijden hun plezier halen met allerlei spelletjes.


13 - KOEKOEK TV

Allemaal kinderanimaties verzameld in deze gratis applicatie. Met hier en daar ook een 'oude' bekende, dus we kunnen weer met plezier meekijken ;-) Ken je de Gummi Beren nog? 14 - VIDEO TOUCH 5

Bij dergelijk inspiratieloze benaming zou je geen slappe lach verwachten. En toch is het al gebeurd met deze app! Het mooiste bewijs dat kinderen tevreden zijn met simpele dingen. Ze kijken naar echte beelden van de verschillende voertuigen in actie. Het kost 1,79 €, maar verplicht aan te schaffen door elke ouder met jongens in huis!


15 - DIERENGELUIDEN

And last but not least, deze gratis app vol ... (wat denk je?) dierengeluiden. Zowel voor jongens als meisjes. Let vooral niet op de Engelse benaming van het desbetreffende dier, maar ga vooral voor de imitatie van het geluid :-D

  
 

Genoeg theorie, tijd voor de praktijk! Opzoeken die handel en spelen/kijken maar!
Weet je zelf andere leuke apps voor kids? Stuur ze me gerust door!
hogehakkenensnottebellen@gmail.com

X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten