woensdag 29 oktober 2014

De 10 grootste veranderingen als je mama/papa wordt

Het pre-kindertijdperk is op vele vlakken verschillend van je leven nu je kinderen hebt. Je wordt gedwongen om bepaalde principes met pijn in het hart overboord te gooien.
Deze 10 dingen zijn als ouder plots veranderd:

1. Vroeger: kledij kopen omdat het mooi is, zonder een blik te slaan op het label. 
Nu: erop letten dat het kledingstuk zeker kan gewassen worden! Mogelijke vlekken van snot, kwijl, stift of eten moet er met gemak (herhaaldelijk) uit kunnen! En ik heb het nog niet eens over ondergoed... Labels met 'handwas' laten we verschrikt liggen als zat er een ziekte aan!

2. Vroeger: spontaan en onvoorbereid op een doordeweekse avond naar de cinema vertrekken en een grote doos (lees: emmer) popcorn nemen als avondmaal hmmm.
Nu: een weekplanner op een centrale plaats in huis hangen waarop alle activiteiten en weekmenu van elke dag overzichtelijk staat genoteerd, zonder verrassingen!


3. Vroeger: wakker worden in de zetel nadat je ongestoord al je lievelingsseries live (niet opgenomen) hebt bekeken. Je ruimt wat op en gaat ontspannen slapen.
Nu: als je eindelijk alles hebt klaargelegd voor de volgende morgen, kan je nog een halve film kijken. En dan vlug in je bed!

The Ostrich Pillow is uitermate geschikt voor een powernapke tijdens je middagpauze.
4. Vroeger: 's ochtends uitgerust wakker worden na een volwaardige nacht slapen. Naar de badkamer gaan zonder ook nog maar een idee te hebben wat je straks gaat aantrekken. Je hebt er alle tijd voor!
Nu: je schiet wakker van je wekker die afgaat terwijl je net na 2x opstaan weer in een diepe slaap was gesukkeld. Je spurt naar de badkamer en springt in de kledij die je had klaargelegd. Het vlekje op je blouse laat je voor wat het is, want je hebt nu geen tijd om een ander uit te kiezen. Ratrace!


5. Vroeger: op een zonnige dag je installeren op je terras met allerlei leesvoer zodat je je zeker niet zou vervelen. Stel je voor! Als je al niet indommelt van de zalige warmte. Om dan wakker te worden met een mooie bruine (of rode) teint.
Nu: geen kans op een summerglow, laat staan je te verbranden, want op een zonnige dag zoek je naar schaduw voor je koters! Het leesvoer ruimt plaats voor petten, sunblock crème, zonnebrillen en witte t-shirts om blote lichaamsdelen te bedekken. Als je al buiten komt, want misschien is het te warm voor de kindjes...


6. Vroeger: beginnen kokhalzen als je iemand ziet kotsen. Je vindt alles vies. Zelfs de zakdoeken van je vriend in de wasmachine gooien, doet je huiveren. Je bent geschokt als iemand in het openbaar een luidruchtig windje laat ontsnappen.
Nu: de kots, het snot en andere lichaamsvochten vliegen je soms om de oren. Je hebt al een aantal keer per ongeluk je duim in de 'bruine boodschap' gestopt toen je de luier wou binnenkijken.
En van boeren en scheetjes kijk je niet meer op, ze horen bij het dagelijks tafereel.

Zoek de drol. Gelukkig bestaande uit stevige materie. (opgelet, niet geschikt voor gevoelige kijkers)
7. Vroeger: ook al zijn alle pashokjes bezet, je gaat niet in een hoekje je broek uitdoen om te passen. Je wacht mooi je beurt af om je uit het zicht om te kleden. Je hebt toch zeeën van tijd.
Nu: weg schaamte. Je hebt je dan ook al eens (of meer) volledig tentoongespreid in volle glorie. Op het moment dat je je exclusiviteitscontract verbreekt, wegen de weeën toch meer door dan eender welk gevoel van gêne. Handig in een drukke kledingwinkel, want je hebt toch geen tijd meer over om te wachten.

Dit wil ik zelfs de niet-gevoelige kijker niet aandoen ;-)
8. Vroeger: de voorjaarszon doet je wegdromen van parelwitte stranden, cocktails drinken op beach party's. Je gaat om een reisbrochure en wacht de beste last-minute aanbieding af.
Nu: de winter is nog in volle gang als je denkt aan de volgende zomervakantie. In de reisbrochure ga je op zoek naar kindvriendelijke bestemmingen. Welke reisorganisatie biedt het interessantste pakket voor gezinsvakanties? Je boekt een accommodatie met een terras aan het zwembad (voor wanneer ze hun middagdutje doen), een ziekenhuis in de omtrek (liefst met Nederlandstalige dokter), een keukentje (om de speciale voeding voor je zoon met voedselallergie zelf klaar te maken), ... De vele noden van je kids primeren. De reisdocumenten liggen klaar, nog lang voor de eerste voorjaarsstralen verschijnen. En dan lang aftellen tot wanneer je eindelijk kan vertrekken en hopen dat het een rustige vlucht wordt...


9. Vroeger: bij de kleinste verkoudheid bel je naar je moeder om te weten welk middeltje kan helpen. Maar gelukkig wordt je niet vaak ziek, je komt immers niet vaak in aanraking met bacteriën.
Nu: ben je je eigen apotheek. Er zijn op korte tijd al zoveel kwaaltjes de revue gepasseerd en solidair doorgegeven aan alle huisgenoten, dat de voorraad geneesmiddelen inmiddels uitpuilt.

Weer opgelet voor de gevoelige kijker. Deze snottebel breekt werkelijk alle records! En hij is er nog trots op ook tssssss
10. Vroeger: andere mensen met kids zien en je afvragen hoe leuk die van jou er zouden uitzien. Fantaseren over de leuke dingen die je samen zou kunnen doen met je look-a-likes in hun trendy, propere kleertjes.
Nu: met veel liefde en plezier al je prioriteiten aanpassen aan je schatten. Veel leuke dingen met hen doen omdat je ervan geniet als ze plezier hebben en gelukkig zijn!!!
X

5 opmerkingen:

 1. Als "ervaringsdeskundige mama" van drie dochtertjes (7j / 12j / 15j) vind ik de "10 grootste veranderingen" zo herkenbaar! Het is telkens genieten om jouw blog te lezen! Maar ik zie al uit naar jouw volgende blog "de 100 grootste pluspunten van mama zijn" ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alhoewel 2 kleintjes kort op elkaar soms vrij 'zwaar' kan zijn, compenseert punt 10 ruimschoots alle 9 voorgaande, oef. Ik zal de pluspunten beginnen noteren! X

   Verwijderen
 2. Vanaf het moment dat mijn dochter is geboren merkte ik dan ik geen rust kon krijgen. Nu gebruik ik sinds een tijdje creatine en het scheelt echt een hoop om alles weer goed voor mekaar te krijgen en de rust te pakken.

  BeantwoordenVerwijderen