zaterdag 15 november 2014

De 7 trends in boekenland + giveaway

Afgelopen dinsdagavond sloot de jaarlijkse boekenbeurs haar deuren. Als een van de 150.000 bezoekers, is me - naast knappe signerende koks met Zeeuws of Leuvens accent - het een en ander opgevallen op deze 78ste editie. Samengevat in 7 grote trends:

Trend #1: Animatie
Elk jaar zoekt de organisatie, de vzw Boek.be, nieuwe manieren om volk te lokken naar de boekenbeurs. Want de bezoekers verwachten meer dan boeken alleen! Daarom staan heel wat activiteiten gepland, met nog meer dan anders animatie doorheen de dag én avond, met themadagen en nocturnes. Ook de standhouders zelf doen erg hun best om aantrekkelijke stands op te zetten.


Trend #2: Kleuren voor volwassenen
Onmogelijk naast te kijken de laatste tijd. Ik kan het me niet inbeelden, maar voor wie echt nog tijd over heeft kan zich helemaal laten gaan met kleuren. Misschien toch nog een DIY-activiteit die ik zou aankunnen ;-)


Trend #3: Mini boekjes
Van grote kleurboeken, naar mini-boekjes, oftewel "Dwarsligger". Een volwaardig boek in pocket formaat. Handig om in je handtas te stoppen en even te lezen in de wachtzaal bij de dokter. Ik ben fan!!!


Trend #4: Kinderboeken
Kinderboeken waren nog nooit zo gevarieerd! Van een groot zoekboek zonder tekst tot een trilogie op kindermaat. Ik wou dat ik weer kind(s) was :-)


Trend #5: DIY
Je weet intussen al dat ik hier niet zo goed in ben, maar vele anderen blijkbaar wel, want het blijft een populair thema... Zelfs de kinderen moeten er al aan geloven. Als hun huiswerk af is, mogen ze loomen of zelf hun vliegtuigjes maken. Gedaan met kleuren, dat is weer ons ding :-)


Trend #6: Auteurspodia
Je hoeft geen verdieping meer hoger om een auteur aan het woord te horen. Dit jaar waren er ook podia in de hoeken van de beursvloer. Heel toegankelijk en elk aangeduid met een kleur. Ik bezocht zelf het gele podium voor de uitleg over het programma Lightroom door Pieter Dhaeze.


Trend #7: Giveaway
Het is niets nieuws, maar een blijvende trend. Elke standhouder doet zijn uiterste best om elke bezoeker in de watten te leggen. Je kan er intekenen voor abonnementen met grote cadeaus en aan allerhande wedstrijden meedoen.
Uitgeverij Lannoo laat ook de lezers van deze blog meegenieten van deze gulheid, want ik kreeg zowaar 2 boeken om weg te geven aan iemand van jullie. Het was niet makkelijk kiezen tussen de 3.000 (!) titels die ze aanbieden, maar deze 2 leken me passend en leuk om te winnen:


Boek 1: Kinderdromen
Een recent en reeds veelbesproken boek over wat kinderen echt willen voor ze 12 zijn. Ketnet verzamelde dromen van 100.000 kinderen (!) met de vraag: wat wil je doen voor je 12 jaar bent? Hilarisch en erg verrassend. Onder andere kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens, ook wel opvoedingsspecialist genoemd, analyseert de uitspraken. Een man naar wie we soms een hulplijn zouden willen inschakelen.


Boek 2: De dochter van de imker
Jaaaaaa!!!! De nieuwste van Santa Montefiore, dé populaire Britse schrijfster die ongetwijfeld al veel onder jullie leuke leesmomenten heeft bezorgd. Laat je meevoeren met alweer een meeslepend liefdesverhaal...Wil je graag een van deze boeken winnen? Schrijf voor woensdag een comment hieronder of op de facebookpagina. Ik gebruik een van de voorlopig nog onschuldige kinderhanden om een gelukkige te kiezen. Veel succes!

X

6 opmerkingen:

 1. super......t'is wel zo mijn ding niet(tja ik ben nu eenmaal een DIY-madam en hou van een paar bloedige moorden,op leesvlak althans)
  maar wie weet,ik kan er misschien iemand anders mee plezieren
  groetjes
  Annemie(tski)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben grote fan van Santa Montefiore en wil heel graag haar nieuwe boek!!!
  Groetjes, Katrien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als ik elke avond, moe maar voldaan in mijn bedje kruip is dit mijn momentje. Ik lees elke avond, al is het maar tien minuutjes om al de gebeurtenissen, zorgen, bekommernissen van de dag van mij af te zetten. Zo sta ik elke ochtend terug fris op , vol goede moed om voor mijn kindjes te zorgen, te gaan werken, de avondrush te doorkomen om vervolgens weer weg te dromen in mijn boekje! Mijn boek is bijna leeg, vandaar die nieuwe van Santa Montefiore mag gerust mijn richting uitkomen!!!! groetjes joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn zus is grote fan van Santa, en ik zou haar graag het boek cadeau doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk, ik doe mee! Santa = ideale lectuur voor een herfstavond!
  Inneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Uit alle namen die kwamen via de blog, de facebookpagina en via mail, hebben de onschuldige kinderhandjes van Vince 2 dames getrokken.
  Evelyne mag het boek Kinderdromen binnenkort in haar brievenbus verwachten. Hopelijk kan ze er advies uithalen!
  Kimberly zal haar nieuwe Santa weldra kunnen lezen onder haar dekentje in de zetel :-)
  Veel leesplezier!

  BeantwoordenVerwijderen