zaterdag 29 november 2014

Koken voor kids... met voedselallergie #1

Toen Lenn werd geboren, werd al vlug duidelijk dat hij met een voedselallergie kampte. Hij kreeg borstvoeding en stond vol (overal!) rode bolletjes. Dr. Google wist me te vertellen dat het gewoon babyacne was. Maar de innerlijke dokter in mezelf deed me vermoeden dat er toch iets meer aan de hand was. Om de 2u honger hebben, gebalde vuistjes, krijsen en ineen krimpen van de pijn, stonden niet in de lijst van symptomen onder 'babyacne'.
Helemaal uitgeteld riep ik de hulp in van een vroedvrouw aan huis (een aanrader voor elke pas bevallen mama!!!). Zij twijfelde geen seconde en gaf me een lijst met voedingsmiddelen die ik stapsgewijs uit mijn eigen menu moest halen, om zo te zien waaraan Lenn allergisch was. Conclusie: lactoseintollerant + chocolade. En wetende dat ik elke dag startte met een groot glas chocomelk...

De overstap naar flessenvoeding was ook geen sinecure. Er bestaan voldoende alternatieven voor melkpoeder zonder lactose. Weliswaar een stuk duurder, niet overal te verkrijgen en vooral ook zonder smaak! Uiteindelijk was het opgelost door er bij elke fles honing aan toe te voegen, als natuurlijke zoetstof. Opvolgmelk halen we uit Alpro Soja Groeimelk. So far so good.

Maar plots is het kindje anderhalf en wil ook wel eens van die Cars koeken van zijn grote broer proeven. Dat is nog niet het enige. Er zit werkelijk OVERAL koemelk in! In gehakt, chips, ... Ik ken intussen alle labels op de verpakkingen uit mijn hoofd.
De warme middagkost en boterhammaaltijd zijn hier behoorlijk onder controle, maar wat snacks en desserten betreft zit ik met de handen in het haar...
Heel af en toe zie ik wel eens 'lactosevrij' op een verpakking staan, en dan roep ik het uit van geluk in de winkel. Zoals bij deze chips:

Deze week wordt Lenn 2 jaar en wil ik dat hij de taart waarop zijn 2 kaarsjes staan, ook mag opeten.
Zijn gevoelige darmpjes kunnen wel al een minimum aan koemelk verdragen, maar bij de bakker kan ik niet terecht.
Dus mijn nieuwe missie: zoeken naar recepten voor kids met lactoseintollerantie. Zonder allergieën mag je er ook gerust van eten ;-)

Dit is de eerste:

BRETOENSE APPELTAART

Dit heb je nodig:
- 1 rol bladerdeeg (bevat klein beetje melk)
- 4 appels
- 100gr suiker
- 100gr soja bakboter
- 3 eieren
- 3 eetlepels patisseriebloem
- kaneelDit doe je:
1. verwarm de oven op 180 graden
2. schil de appels en snij ze in kleine blokjes
3. smelt intussen de boter
4. mix de suiker, gesmolten boter, eieren, bloem en kaneel
5. leg de bladerdeeg in een bakvorm (ingevet en met bloem bestrooid)
    en maak er gaatjes in met een vork
6. verspreid de appelblokjes in de taartvorm en giet er het beslag over
7. laat een uurtje bakken in de oven op 180 graden
 
Overheerlijk. Zeker met een bolletje soja ijs erboven op!Smakelijk!
X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten