zaterdag 13 december 2014

Koken voor kids... met voedselallergie #2

Het was feest afgelopen week ten huize Hoge Hakken En Snottebellen, want de jongste snottebel werd 2 jaar! Toevallig ook degene met lactose-intollerantie en chocoladeallergie... 
Bij feest hoort zoetigheid, dus ben ik weer op zoek gegaan naar een lekker alternatief voor een leuke traktatie. Bedankt trouwens voor alle tips die ik heb gekregen na mijn vorige post over Koken voor kids met voedselallergie. Op de website van Colruyt staan heel wat recepten, waaronder ook lactosevrij, glutenvrij, enzovoort. Ik probeer er zeker uit!
Ook op Snoepzoet kan je lactosevrij snoepgoed online bestellen.
Wat er ontbrak waren doodgewone koekjes. Een probleem want ik heb twee koekiemonsters op de wereld gezet... (de appel valt niet ver van de boom). Ik heb dan maar een 'normaal' recept gezocht en ben creatief aan de slag gegaan met andere koemelkloze ingrediënten. 

Dit was het resultaat:

KOEKJES

Dit heb je nodig (voor ongeveer 40 kleine koekjes):
- 200 gr gewone bloem of patisseriebloem
- 75 gr kristalsuiker
- 1 ei
- 100 gr koude sojaboter (in grote stukken gesneden om je keukenrobot te ontlasten)
- een snuifje zout

Dit doe je:
Alle ingrediënten met mekaar mengen en kneden tot 1 bol (in de keukenrobot of met je handen). Deze bol in huishoudfolie en gedurende 1 uur in de frigo leggen. Tijdens het uur wachten kan je samen leuke dingen doen. Bijvoorbeeld kaarten kleuren en stempelen voor zieke kindjes. Zoals we deden voor Marcel en Maik (via Zonnedekens). Hopelijk is de post intussen goed aangekomen en konden de kaarten voor wat afleiding en blije gezichten zorgen!


Als de bol deeg weer uit de frigo mag, wordt het tijd om de oven voor te verwarmen op 200 graden.
Het deeg kan nu uitgerold worden. De vormpjes eruit halen is het leukste onderdeel! Als het te plakkerig is, kan je nog met wat gewone bloem bestrooien.Klaar voor de oven :-) De baktijd verschilt van oven tot oven en ligt tussen de 12 en 15 minuten. Best na 12 minuten in de gaten houden zodat de koekjes er niet zwart beginnen uitzien... 
Daarna het precisiewerk als de koekjes afgekoeld zijn: versieren of glazuren. Ik vond deze handige verpakking met kant-en-klaar poeder (enkel nog 1 minuut mixen met 15 ml water):


En tadaaaaaa:


Smakelijk!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten