donderdag 26 maart 2015

Codetaal

"Zullen we dit weekend eens naar Plopsaland gaan?"
Welke moeder durft deze zin luid en duidelijk zeggen in het bijzijn van haar kids? Ik niet! Vooral wanneer je nog niet honderd procent zeker bent als de plannen überhaupt kunnen doorgaan. Want dat is problemen zoeken.

Vooral met Vince (4 jaar plus) is het opletten! Hij hoort werkelijk al-les! Ook al lijkt hij helemaal geconcentreerd op te gaan in een spel op de iPad. Het kind heeft een prachtige vrouwelijke kunde van mij geërfd, namelijk multitasken.
Net zoals een jagende kat muisstil in een weide gefocust haar ene oor opzij draait, richting potentiële prooi. Ik zweer je dat je Vince zijn oorschelp bijna kan zien draaien naar mij als ik iets zeg dat hem kan interesseren. Behalve als het om eten gaat, dan staan de kleppen toevallig dicht...


Codetaal is hangbaar in het dagelijks leven. We schrijven tegenwoordig voortdurend in termen van hashtags en afkortingen. Maar niemand die meer codetaal gebruikt als ouders. Wij praten vaak fluisterend of in gebarentaal, maar wat hier vooral populair is: spellingtaal.
Zolang de kids nog niet kunnen lezen of schrijven, maken we er gretig gebruik (misbruik) van. Laat dat nu geen motivatie zijn om ze van school te houden ;-)

Dus in plaats van de eerste zin, zeggen wij "Zullen we dit weekend eens naar P-l-o-p-s-a-l-a-n-d gaan?" Geen haan (kind) die er naar kraait, geen oor die ernaar spitst.
Meer nog. Wij hebben een ongeschreven lijst in ons hoofd van woorden die steevast gespeld uit de mond komen.
Zoals daar zijn:

- c-a-d-e-a-u
- p-a-n-n-e-n-k-o-e-k-e-n
- s-n-o-e-p
- k-e-r-m-i-s
- z-e-e
- z-w-e-m-b-a-d
- r-e-i-s
- ...

Je begrijpt wel waarom... Je kan er wellicht nog wat aan toevoegen.

Opgepast: er zijn ook seizoensgebonden triggers, zoals Sinterklaas, Kerstman, ... Momenteel moeten we aandachtig zijn als we het woord Pasen in de mond nemen, want die staat gelijk aan snoepgoed en cadeaus.

Ik ben eens benieuwd hoelang we die slinkse methode nog kunnen toepassen. Misschien converseren we binnen enkele jaren zo:


T-o-t-d-e v-o-l-g-e-n-d-e!

X


4 opmerkingen:

  1. Wij deden altijd alles in het Engels maar hoe jong hij ook nog is (8,5) toch heeft hij vaak wel in de gaten waar we het over hebben ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. S-M-A-R-T-I-E-P-A-N-T-S hebben vlug veel door....Zo noemden wij vorig jaar "bellewaerde" steevast "de leeuw", tot we het uiteindelijk moesten veranderen naar "le lion"

    BeantwoordenVerwijderen