donderdag 21 mei 2015

Wat zou jouw kind doen?

Afgelopen week passeerde er alweer een You Tube filmpje met een sociaal experiment. Maar deze bleef aan mijn gedachten kleven. Hier is het bewuste filmpje, voor het geval je het nog niet bent tegengekomen:Toen ik Vince vandaag van school afhaalde, vond ik het het ideale moment om hem eens aan de tand te voelen. Hij zat rustig te bekomen van alweer een afmattende dag.

"Mocht er nu plots, als je aan het spelen bent, iemand die je niet kent naar jou komt met een schattig hondje, en hij vraagt om eens mee te gaan kijken naar andere puppy's. Zou je dan meegaan?"

Waarop hij zonder enige twijfel "Ja!", antwoordde.
Ik werd er stil van. Eigenlijk wilde ik me al op voorhand boos maken. Die had ik niet zien aankomen. Maar ja, de moeders in dat experiment ook niet.
Vanaf wanneer moet je je kind over zo'n situaties inlichten? Ik had er nog niet aan gedacht. Tot nu, door dat filmpje.

"Dat mag je niet doen, met mensen meegaan die je niet kent!", leg ik duidelijk ar-ti-cu-le-rend uit.
- "Waarom niet dan?"
"Dat kunnen mensen zijn met slechte bedoelingen. Slechte meneren. Die je zouden pijn doen."
- "Met slechte puppy's?"

Oh boy. We zitten klaarblijkelijk niet op dezelfde golflengte. Maar misschien, hopelijk, zal hij er toch even aan denken, aan ons gesprekje. Het is al erg genoeg om te moeten stilstaan bij de mogelijkheid. Maar mocht de situatie zich voordoen, is hij bij deze al gewaarschuwd!

Wat zou jouw kind doen?

X

5 opmerkingen:

 1. Ik weet niet goed wat ons Julie zou doen, ik denk dat ze niet onmiddellijk zou meegaan. Deze week had ze nochtans al wel de hand van de mama van Lucas vast, ze was er van overtuigd dat ze bij hun mocht gaan spelen. Er is natuurlijk nog wel een verschil met het meegaan met een mama en een vreemde meneer. Misschien moet ik het haar toch maar eens vragen. Deze week was er iets van op tv, een mama die super beschermend was over haar kinderen en raad vroeg. De 'experte' zei dat je ze niet de bang moest maken, uiteindelijk is heel de wereld 'een vreemde persoon'. Ze mogen in feite wel antwoorden indien deze mensen iets zouden vragen, maar er in geen geval mee meegaan. Ze moeten dus niet mensenschuw worden, maar er wel bewust van zijn dat ze een afstand moeten bewaren. Misschien wel een goede tip

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt absoluut gelijk Eveline! Ik huiver zodanig bij de gedachte, dat ik al gauw de neiging zou hebben om te overbeschermen... Mensenschuw mogen ze zeker niet worden. Spijtig dat er überhaupt zieke geesten rondlopen om schrik van te hebben! Merci voor de tip X

   Verwijderen
 2. Die youtube vidéo doet echt schrik...
  Ik denk dat mijn zoon ook zou meegaan. Hij is héél sociaal en heeft helemaal niet bang van vreemde mensen.
  Ik probeer het dus zo goed mogelijk uit te leggen maar ik heb mijn twijfels...

  Tof om uw blog te leren kennen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk je hier te mogen verwelkomen!
   Dan denk je dat je een goede opvoeding geeft als je kinderen sociaal zijn hé. We kunnen ze enkel waarschuwen en hopen dat de situatie zich nooit voordoet! X

   Verwijderen
 3. ik heb het nog niet gevraagd, maar vrees dat ook hier het antwoord volmondig JA zal zijn. Een verschrikkelijke gedachte .... . Probeer hier toch ook duidelijk te maken dat met vreemde mensen meegaan geen goed plan is, maar oooh zo moeilijk

  BeantwoordenVerwijderen