maandag 20 juli 2015

ZOO een leuk weekend!!!

Eindelijk verlof. De laatste dagen was het echt aftellen. De job, de bij-job, de avondschool, de blog, het huis dat te koop staat, het nieuw huis in opbouw, de man, en oh ja (!) de kids, ... ze hebben nogal wat energie gevreten. Doordat we eind dit jaar in onze nieuwe stek moeten, is er geen tijd/geld om deze zomer op vakantie te gaan. Maar kleine uitstapjes kunnen er wel nog van af!

Aangezien mijn man aan de start van de zomervakantie jarig is, is het het uitgelezen moment om de congé goed in te zetten. De kids wilden al lang eens naar de dierentuin. Om hen de magie van de valies(je) maken niet te ontzeggen, combineren we een dagje zoo met een overnachting in Antwerpen. Dankzij de Flair pocket 'Logeren in een luxe hotel' kon dit aan een schappelijke prijs. (dank je Els dat we je bon mochten gebruiken!!)

Op zich zijn dierentuinen bezoeken niet mijn favoriete tijdverdrijf (vooral met de Meir die op een boogscheut naar me lonkt). Maar wat primeert is het samenzijn met man en kids. Ik doe het vooral voor de voldoening dat het geeft als ik hun glunderende snoetjes zie. Bovendien is een picknick samenstellen, een van mijn lievelingsbezigheden!
Een uurtje rijden van bij ons en we komen aan op bestemming. Om dan te horen: "Wanneer gaan we nog eens naar Plopsaland?" Hashtag zucht...Vlak naast het indrukwekkende gebouw van het Centraal Station komen we aan de monumentale ingang van de dierentuin. Het ademt geschiedenis. En wat voor een geschiedenis...
De zoo opende voor het eerst haar deuren in 1843. De inkom kostte toen 'maar' 1 frank. Dit was wel het dagloon van een gewone arbeider. Daardoor diende het vooral als exotische tuin voor de hogere burgerij. Pas na de 1ste Wereldoorlog was ook het 'gewone volk' welkom. 

Tijdens de eerste Wereldoorlog bombardeerden de Duitsers de stad Antwerpen met zeppelins. De gevaarlijke roofdieren werden preventief gedood om niet in Duitse handen terecht te komen. Door bommen of brand zouden de leeuwen, panters, jaguars, wolven en gifslangen ook kunnen ontsnappen of omkomen. Na de oorlog werd beslist om dieren zoals buffels te slachten als voedsel.
De zoo bleef open en de wederopbouw volgde onmiddellijk. Dankzij dierentuinen uit andere landen en Belgisch Congo kwamen er meer dieren dan ervoor. 

Tot plots ook de 2de Wereldoorlog haar opwachting maakte. Toen vroren veel dieren dood en kwamen veel dieren om door bombardementen. Toen de oorlog afgelopen was, dienden de kooien eerst om collaborateurs op te sluiten. De zoo was ook de legerbasis voor de Engelse troepen. 
Dankzij vele investeringen en subsidies kwamen er opnieuw dieren en werd de oppervlakte vergroot. 


De 5de oudste zoo ter wereld is dan ook erkend als monument en huisvest nu meer dan 5.000 dieren.
Met deze geschiedenis in het achterhoofd, krijgt de dierentuin een extra dimensie. Vooral de vlindertuin is feeëriek. In een hoge serre vol exotische planten vliegen honderden grote kleurrijke vlinders je - letterlijk - om de oren. Ik kon niet stoppen met foto's maken.


Helemaal nostalgisch is de Belle Epoque Picknick die vandaag en morgen plaatsvindt in de Zoo. Wij hielden het bij een gewone picknick.
Na een verplicht nummertje op de draaimolen, rondden we ons bezoek in schoonheid af.
We worden in België verwend met een aantal prachtige dierenparken, maar de Zoo in Antwerpen moet zeker niet onderdoen! Een unieke lokatie dat je bezoek meer dan waard is!


Nog zo'n aanrader is het hotel Radisson Blu op hetzelfde Astridplein. Een ganse dag slenteren kruipt in de kleren, maar we moeten niet ver wandelen. Supervriendelijke ontvangst met een attentie in de vorm van een fles rode wijn (voor mijn man zijn verjaardag) staat te wachten op de kamer. We moesten slechts een kleine opleg (20 €) voor een Junior Suite op de bovenste verdieping. Een zetel werd omgebouwd en opgemaakt tot ruim kinderbed. Maar raad eens wie bij wie sliep? Papa met Lenn in het grote bed en mama met Vince in het zetelbed. Gezelluuuuug!


Een overzicht over het regenachtig Astridplein is ons zicht wanneer we onze hongerige magen vullen. Een continentaal ontbijt noemen ze dat. Oftewel: alles wat je kan bedenken. En ook voor alle diëten of allergieën wat wils. Ja ook Lenn kan er wat vinden.
Vince kan het plan van de Zoo niet loslaten en we overlopen welke dieren we allemaal hebben gezien. "Wat vond je het leukste dier?" "Een schaap", antwoord Lenn doodleuk. Waarschijnlijk het enigste dier dat er niet te vinden was :-)

Spijtig genoeg hadden we onze zwemkledij niet mee, want er is een bescheiden binnenzwembad. Volgens Vince is 'deze vakantie niet helemaal juist als we niet hebben gezwommen'. Dat maken we wel goed met een bezoek aan Plopsaqua later deze week. Dan kan hij bij de ingang daar vragen wanneer we nog eens naar de Zoo gaan ;-)

X
4 opmerkingen:

 1. Leuk om een stukje geschiedenis te lezen over de zoo! En ik heb me ziek gelachen met het schaap :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nochtans geen geschiedenisfreak, maar dit vond ik wel interessant om weten.
   En van dat schaap, daar moesten we ook hard om lachen!

   Verwijderen
 2. Das net alsof ik aan ilja (4) vraag "wat wil je vandaag doen?" Waarop je denkt dat hij plop of bellewaerde of zwemmen zal antwoorden. "Naar oma gaan".....must be love

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha typisch!!! Zo blijven ze vol verrassingen hé 😜

   Verwijderen