zaterdag 5 september 2015

The survival of the fittest

Je kan er gewoonweg niet meer overheen. Hoe hard ik het ook probeer te negeren, waar ik ook ben, overal passeert hij mijn gezichtsveld. Je weet over wie ik het heb. Dat jongetje. Een weerloos hoopje vlees met kleren er rond, aangespoeld op een strand. Een triest symbool van onze mensdom. Ik probeer zo weinig mogelijk stil te staan bij de omstandigheden, maar wordt misselijk en triest tegelijk. En dit is nog het minste, want er is iets dat me nog meer braakneigingen geeft.'Het is hen gelukt.' klinkt het in mijn directe omgeving. Alsof het een schaamteloze marketingstunt betreft, wordt de media verweten dat ze de bevolking wil choqueren. Uitspraken als 'Zo overdreven' en andere die ik niet uit mijn vingers krijg, passeren me. Dat raakt me diep! Ze zien elk hulpbehoevende extra als een aanval op hun zuurverdiende centen. Terwijl wij gewoon geluk hebben dat we op deze fortuinlijke plek zijn geboren. The survival of the fittest in het kwadraat.

Uiteraard ben ik ook voorstander om Syrië zelf weer leefbaar te maken, maar dat is een werk van lange adem. De vluchtelingen zijn hier nu en hebben hulp nodig. NU.
Gelukkig zijn er in mijn dichte omgeving ook empathische mensen met goedbedoelde initiatieven. Je kan kleinschalig beginnen om grote organisaties te ondersteunen. Onder het mom dat alle beetjes helpen, wil ik ook mijn steentje bijdragen. Met woorden zijn ze niets, maar waarmee dan wel?

Via de site van Fedasil en Vluchtelingenwerk, kan je meer info te weten komen.
Er zijn ook tal van Facebook pagina's met verzamelacties in je eigen streek. Zoals onder andere deze:
- Wij gaan naar Calais en nemen mee
- SOS Kortrijk-Calais

Deze spullen zijn het hardst nodig:
- paletten / rollen (bubbel)plastiek / hout
- tenten
- dekens
- slaapzakken
- matrassen, luchtbedden, veldbedden
- voedsel (vooral conserven en droge voeding, rijst)
- kledij (vooral voor mannen)
- tapijten of andere vloerbekleding
- kookgerei (kampeervuurtjes + gasbidonnetjes, potten en pannen)
- zeilen om op te spannen (tegen de regen)
- gsm-kaarten
- kaarsen, aanstekers, pillampen + batterijen
- zeep, shampoo, toiletgerief, handdoeken
- waterbidons
- gereedschap (plus nagels enz.)
- kippendraad
- fietsen + tassen
- GSM's die online kunnen bellen
- tablets
- betonijzers
- lijm
- sjor- en nylontouw
- nietjesmachines
- grillroosters
- batterijen
- ballen
- boodschappentrolleys
- kleine meubelen
- kleine schoppen
- piketten (haringen)
- verf + schilderijdoeken
- plastic emmers
- kruiwagens
- grote stevige vuilzakken
- woordenboeken: Frans, Engels en alle vertaalwoordenboeken van en naar deze twee talen
- pennen, potloden, papier, schriftjes


Ik ga alvast op zondag 27 september naar Deinze (zaal Martinus) met (hopelijk) een bestelwagen vol luiers en kinderkledij. Kijk even op mijn Facebookpagina voor extra info als je dit initiatief ook wil helpen.

Als we met z'n allen de handen in elkaar slaan, kunnen we de leefomstandigheden van de Syrische vluchtingen toch iets menswaardiger maken. Gedaan met negeren, tijd voor actie!

Weet je nog andere verzamelacties? Laat ze gerust hieronder weten!

X


2 opmerkingen:

  1. Los van materiaal, hebben ze ook veel helpende handen nodig. Ik heb deze namiddag uren geholpen met het sorteren van de gigantische toestroom kledij, zodat de juiste dingen op de juiste plek terecht komen, en toen ik vertrok was de stapel enkel nóg groter geworden. Dus wie tijd heeft, trek gewoon even naar Brussel en bied je hulp aan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fantastisch dat je ter plaatse helpt!!! Het is inderdaad ook broodnodig. Dankjewel voor de tip X

      Verwijderen