dinsdag 20 oktober 2015

Mama zijn is wél fijn!!!

Ik voel mee met mijn zwangere medemens. Die ondergaat dezer dagen bange momenten. Bij haar breekt het angstzweet in overvloed uit. Het is zelfs zo erg dat de dames in kwestie überhaupt twijfelen over het feit of ze wel een kindje willen. Want overal waar ze kijken, worden ze bang gemaakt voor het moederschap.

Nog lang voor Siska Schoeters haar gal uitspuwde over haar kleine fuckers, merkte ik al bange blikken in de ogen van potentiële moeders. Een logisch gevolg van de manier waarop mama zijn wordt plat gebombardeerd. Als een ware rage trekken de boodschappers van de donderwolken over het land. Taboedoorbrekende boeken over de mommy struggles schieten als paddenstoelen uit de grond. Het voelt als een verademing voor elke moeder voor wie de roze wolk onvindbaar is. Herkenning zorgt voor gemoedsrust onder de lotgenoten.

Waar ooit een tijdperk was van valse roze geur en maneschijn, zijn we tegenwoordig gekatapulteerd in een donderwolk maatschappij. Ik heb nooit geloofd in roze wolken en ze bovendien nooit verheerlijkt, integendeel. Je zal hier regelmatig terugvinden dat roze wolken alleen bestaan waar eenhoorns rondhuppelen. Roze wolken zijn een utopie. Als je baby wordt geboren, ben je moe, moet je je draai vinden, is je lichaam het noorden kwijt. Zowel fysisch als psychisch voel je je geradbraakt. Toch zeker gedurende de eerste maanden. Wie vasthoudt aan hoe het ervoor was, is er aan voor de moeite. Die zal zelfs verbitterd terugblikken naar een tijd waar ze zomaar op stap kon gaan. Met te harde woorden over het moederschap en respectloze woorden over het nageslacht tot gevolg...

Mama zijn is fijn
Het gaat steeds van het ene uiterste naar het andere. Vroeger moest je faken dat alles goed ging, zo goed als je kon je wallen wegwerken en krampachtig een 'alles prima hoor' uitbrengen. Nu lijkt het wel hip om te verkondigen dat kinderen een pain in the ass zijn.
In een maatschappij waar je moet kiezen tussen zwart of wit, lijkt geen ruimte voor de grijze zone. Maar over het soort wolk dat de ooievaar met zijn pakketje meestuurt, mag genuanceerd worden. Ja, moederschap is lastig, maar de kids zijn het waard!!! En ze hebben alle recht op waardering en onvoorwaardelijke liefde. Menig kinderloos paar zou maar al te graag wisselen.

Daarom wil ik het begin van een nieuw tijdperk aankondigen. Gedaan met doemdenken voor moeders, alsook het faken van valse waarheden. Vergeet de roze wolk, negeer de donderwolk, want een nieuwe soort dient zich aan: De Witte Wolk! Steek je kin terug in de lucht en kijk omhoog. Een lucht met witte wolken is de mooiste! Mama zijn is wél fijn!


Ook al voel ik pas rust als ze in hun bed zitten en ondanks de soms korte nachten, ben ik steeds blij als ik 's morgens hun lachende snoet zie.
Ik krijg altijd kriebels in mijn buik als ik hen 's avonds ophaal van school of de opvang. Ook al weet ik dat dan de avondrush op zich laat wachten. En sla ik een diepe zucht na de ware workout om ze tijdig in hun bed te krijgen. 
Ik sta te popelen om hen te vertellen dat we iets leuks gaan doen. Al gaat dat gepaard met veel gezaag en ongeduldigheid.
Ik voel me apetrots als ze na een heus geklieder hun kunstwerkje laten zien.Wat meestal zorgt voor een berg vuile was extra.
Alle lastige momenten worden in één knip teniet gedaan als ze me de liefste mama ter wereld noemen. #smelt

Daarom gebruik ik regelmatig #mamazijnisfijn. Ook wanneer de situatie er zich minder toe leent. Gebruik zelf de hashtag op Instagram, Twitter of Facebook als je een foto/bericht post over hoe fantastisch en onmisbaar je kids wel zijn. Steek toekomstige mama's een hart onder de riem. Hoe lastig soms ook, het moederschap is fantastisch!!!

 X

12 opmerkingen:

 1. De witte wolk!!! Wat een goed idee! Uw nuancering was nodig en waardevol.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Exact mijn gevoelens de laatste tijd! Iedereen mag zeggen wat hij/zij wilt, en het staat iedereen vrij zijn gevoels te uiten, maar zijn we niet met z'n allen aan het doorslaan naar de andere kant? Ja: het is zwaar. Ja: ik zou graag wat meer slaap hebben. Ja: soms mis ik de tijd van "niks hoeven te plannen en zomaar 'op-de-wilden-boef' naar de cinema kunnen gaan". Ja: regelmatig ben ik blij als ze eindelijk in bed liggen.

  Maar ook: ja, mijn kinderen zijn een verrijking van mijn leven. Ja: ik zie ze doodgraag. Ja: ik wil niets anders meer. Ja: als ze eens bij oma en opa gaan logeren, en ik er vooraf zo hard naar uitkijk eens wat tijd voor mezelf te hebben, mis is ze al na een paar uur. Ja: ik krijg er zoveel van terug. Ja: mijn kinderen zijn de beste en de schoonste en de liefste van de hele wereld.

  Dus: bedankt voor je nuancering. Dat hebben we met z'n allen nodig om weer met de voetjes op de grond (of is het de witte wolk) te komen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi gezegd! Alles heeft zijn pro's en con's, maar de positieve kanten mogen zeker niet vergeten worden X

   Verwijderen
 3. Goh, de statements van Siska Schoeters waren keihard, maar ook wel in een ruimere context te nemen die een beetje verdronk door de controversiele uitspraken. Voor de rest vind ik dat de meeste mensen een heel genuaceerd beeld geven. Reply op Siska van Erika Van Thielen vond ik ook heel goed en genuanceerd. Ik heb niet de indruk dat we allemaal naar de donderwolken zijn doorgeslagen, maar een eerlijk evenwicht zoeken en da's goed zo. Misschien heb jij veel meer negatievere artikels gelezen dan ik, maar meestal lees ik een vrij evenwichtig verhaal waar ik mezelf ook in herken. Net als jij ook doet in je post. De wereld is niet zwart/wit of roze/zwart zal ik dan maar zeggen.

  Zelf heb ik wel wat de roze wolk gemist de eerste 6 weken na de bevalling, omdat ik dood doodop was (al van maanden voor de bevalling nog maar amper meer te slapen). Dat had ik toen onderschat. Maar 'k was wel gelukkig.
  Van het moederschap zelf had ik verwacht dat ik vaker momenten zou hebben dat ik het nachtelijk opstaan om te gaan sussen irritanter en zwaarder zou vinden, of een kliederende peuter die net voordat we moeten doorgaan beker melk op zijn kleren omgooit me veel meer zou de muren doen oplopen. Maar nu het zover is, weet ik dat het erbij hoort, en tot mijn eigen verbazing doe ik alles met veel meer liefde en geduld dan ik zelf vooraf voor mogelijk gehouden had.

  Want echt...het moederschap is zoveel beter dan ik ooit verwacht had. 'k had me aan moeilijke momenten verwacht en die zijn er ook. Maar wat is het plezant en wat is het zalig om die kleine rakker bezig te zien en te kunnen knuffelen en ruiken en observeren. Mama zijn is super fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je makkelijk de knop kan omdraaien eens je mama wordt, is er geen probleem. Dan ben je inderdaad tot meer instaat dan je verwacht!

   Verwijderen
 4. Bedankt voor je bericht, ik zat even te vaak bij de zwart-wit-schrijvers. Leuk hoe je soms overvallen wordt door een vlaagje liefde om kleine dingen, he. Ik werd onlangs ook helemaal warm vanbinnen omdat mijn kleutermeid zo hard haar best deed om de hele tekening ingekleurd te krijgen. En ik ben ook tevree als ze n haar bed ligt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad ongelooflijk welke emoties zo'n kleintje teweeg brengt x

   Verwijderen
 5. Leuk berichtje! En lees het LEUKE MAMABOEK eens, daarmee wilde ik ook alle mama's een hart onder de riem steken dat het niet altijd gemakkelijk is, maar dat het vooral ook LEUK is om mama te zijn en dat verkondig ik ook graag mee in mijn berichten, dat je gelukkig mag zijn dat je mama kan zijn en gezonde kindjes op de wereld hebt kunnen zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Lobke, ik ken je natuurlijk als de pionier van de positieve mama's! Het boek kende ik nog niet, maar is heel actueel! Want mama zijn is ook LEUK :-)

   Verwijderen
 6. Hallelujah! Als nog-niet-mama ben ik wat blij dit te lezen. Toegegeven: een voorbereide moeder is er vast twee waard, maar je wilt er toch graag aan beginnen met nog een béétje hoop en vertrouwen, toch? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat heb ik nu ook de hele tijd. Ja ik ben ook vaak moe, maar probeer die wallen wél fijntjes weg te werken. Naast mama voel ik me graag ook gewoon graag vrouw, mét een beetje make-up. Maar voeg er even graag aan toe dat de recuperatie van een keizersnede best pittig is. Als ik de verpleegster v Kind en Gezin mocht geloven zou mijn eerste week thuis de hel worden, en hebben we binnen een week of 3 een baby met avondlijke huilbuien. Gelukkig zat er genoeg roze in mijn wolk om deze uitspraken te nuanceren - maar toch.
  Ik ben absoluut pro om alles uit te spreken, goed en minder goed! Ik ben ook absoluut blij dat mama's steun vinden in al die verhalen waar het wat grijzer gekleurd is, maar eerlijk? Ik word er eerder triest van, het stemt me net ietsje somberder. Want inderdaad ... Mama zijn is fijn! Thanks voor de hashtag, die zal zeker gebruikt worden ��

  BeantwoordenVerwijderen