donderdag 26 mei 2016

5:2 is geen dieet

Al gehoord van het 5:2 dieet? Ik ken nochtans een dozijn aan diëten, en heb er al het dubbel van geprobeerd. Sommige met succes, andere zonder. Maar het 5:2 dieet was me nog onbekend. Tot Sofie en Lilith me overtuigden. Vooral omdat het geen dieet is, maar een nieuwe levensstijl en helemaal hip in blogland!

Ik ben geboren met van die botten waaraan alles blijft hangen. Ook al sport ik me te pletter, al van zover ik me kan herinneren moet ik op mijn voeding letten. Bij de minste uitspatting moet ik het bekopen. De uitdrukking 'ik word dik van water' is door mij uitgevonden!

Mijn eerste keer bij de diëtiste was op mijn 14de, toen mijn moeder het wel nodig vond. Ik had geen obesitas, maar was wel aan de mollige kant. Het was mijn eerste kennismaking met de term calorie en sindsdien heb ik er een haat-liefde verhouding mee. In de begindagen was mijn principe om zo lang mogelijk te wachten met eten tot ik niet meer kon. Meestal kon ik de ganse dag zonder, tot ik 's avonds een dubbele portie naar binnen schrokte. Eigenaardig dat ik geen ernstige eetstoornis heb opgelopen (als dat er al geen was). Daarvoor at ik waarschijnlijk iets te graag... Het enige dat me dat opleverde was een stilgevallen verbranding, net wat je niet wil! Dan verdik je pas echt van water!

Ondanks enkele jojo momenten, heb ik mijn gewicht altijd redelijk onder controle weten te houden. Ik heb er wel altijd veel voor moeten doen! Elke rebelse vreetbui werd gevolgd door schuldgevoel en nog meer complexen. Gelukkig kon ik steeds het karakter bijeen rapen om de dieetdraad weer op te pikken.


Slechts 2 momenten in mijn leven waren onverbiddelijk voor mijn weegschaal. Toen ik stopte met roken en vervanging zocht in kauwgom, snoep, ... Ook toen ik maar niet zwanger raakte en mijn gynaecoloog een receptenlijstje met pillen en spuiten voorschreef. Een menu vol dikmakende hormonen... Als een opgeblazen kikker, zo zag ik eruit. Als een ontploft nijlpaard, zo voelde ik me. En toen moest ik nog 9 maand aandikken eens het doel was bereikt... Daarna was het alweer punten en calorieën tellen, eiwitrijke producten kopen, eetdagboeken bijhouden, ... Want ik zag meer op tegen het verliezen van het babyvet dan van de bevalling zelf!

De reden waarom ik niet zwanger raakte, speelt ook al niet in mijn voordeel. Het feit dat ik endometriose (dit zijn verklevingen buiten de baarmoederwand) heb, stuurt mijn ganse hormoonhuishouding in de war. Vijf jaar na het weglaseren van enkele endohaarden, komen de klachten terug. Er bestaat geen medicatie, maar je kan via je voeding de klachten in bedwang houden, het zogenaamde endodieet. Als in: geen gluten, geen suikers, geen soja, geen tarwe, geen melkproducten, ... Ik doe mijn best, maar het is echt drastisch om vol te houden!

Zoals je kan lezen, kan ik mezelf al behoorlijk een ervaringsdeskundige noemen op vlak van diëten. Ik merk vooral dat de term 'dieet' taboe is geworden, maar 'gezonde levensstijl' zijn plaats heeft ingenomen. En dat is een goede zaak! We zijn ons alsmaar meer bewust van wat we in onze tank gooien. Lang leve de granola's en groene smoothies, alleen... ze blijven even hard plakken aan die gezette botten van mij. En daar komt het 5:2 dieet perfect aanhuppelen.

Het 5:2 dieet houdt in dat je 5 dagen je gezonde levensstijl verderzet (wél met een toegelaten glaasje rosé, koekje, pasta, met mate), de andere 2 dagen (niet aansluitend) is het vasten (met maximum 500 kilocalorieën per dag). Meer overtuiging nodig? Kijk dan naar deze documentaire. Enkele kilo's lichter én enkele jaren langer leven!

Het lijkt me perfect vol te houden. Nu ja dat dacht ik van al die andere diëten ook. Dat is nog even afwachten, maar ik ga het zeker uitproberen!!! Wie doet mee?

X
7 opmerkingen:

 1. hey meid, ik wist niet dat je zo moest vechten voor je lijn. Ik vind dat je er altijd geweldig uitziet en heel veel zelfvertrouwen uitstraalt!. Laat me weten hoe het 5:2 dieet verloopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super lief wat je zegt, maar helaas kan ik niet eten wat ik wil... en lust ik wel alles! Aangezien het bij mij meestal alles of niets is, ga ik er volledig voor. Ik hou je op de hoogte :-) x

   Verwijderen
 2. hmmm ik ben benieuwd of het je lukt het klinkt wel moeilijk vind ik, 5 dagen gezond leven met een kleine uitzondering en dan 2 dagen zo goed als vasten .. en dat noemen ze dan geen dieeet?

  ik ben momenteel bezig met weight watchers (al jaren ervaring ermee tussen de zwangerschappen door) en aangezien ik borstvoeding geef zal ik die 5:2 maar niet proberen denk ik

  benieuwd dus hoe het bij jou zal verlopen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij een typisch dieet ga ik er altijd van uit dat het een tijdelijk iets is, tot de kilo's eraf zijn (als ik het zolang kan volhouden...). Hier gaat het niet om tijdelijk, maar een blijvende manier van leven. Althans daar gaan we voor :-)
   Weight Watchers heb ik ook al gedaan (of wat had je gedacht). Aangezien borstvoeding wel wat energie vraagt, zou ik dit nu ook niet beginnen. Succes!

   Verwijderen
  2. haha ja dus het is je instelling en dan maar waar maken ;-)
   maar vele dieeten beweren zo te zijn hé want je moet die allemaal heel je leven volhouden :-)

   succes alleszins!

   Verwijderen
 3. Ik wou net hetzelfde zeggen als Eveline! Lijkt me wel heel drastisch dat vasten, maar ik wens je veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je reactie van het vasten. De idee om je organen rust te gunnen om zich te herstellen kan ik wel volgen. Als het me een paar extra gezonde jaren kan opleveren zeker! X

   Verwijderen